USG Mammografi
Genel Batın İncelemeleri
Ürolojik İncelemeler
Jinekolojik Ve Obstetrik İncelemeleri
Vasküler İncelemeler
Meme İncelemeleri
Özel İncelemeler
Girişimsel Radyoloji (Biopsiler)
Yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak vücudumuzdaki organ ve dokuları inceleme fırsatı veren tanı sistemlerine Ultrason denir. Vücuda prob yardımı ile gönderilen ses dalgalarının değişik ortamlardan geçerken emilme ve yansıma özelliklerini kullanarak organ ve dokuların gösterilmesi prensibine dayanır.
Bu görüntüleme yönteminde X ışını kullanılmaz. Dolayısıyla güvenle ve istenilen sıklıkla hamile hastalarda bile kullanılabilir.
Günümüzde hemen hemen her bölgenin ultrasonu yapılabilmektedir. Bu incelemelerden çok büyük bölümünde herhangi bir hazırlık gerekmez.
Hazırlık yapılması gereken ultrason incelemeleri şunlardır:
Üst batın ultrasonu; Hasta aç karnına olmalıdır. Özellikle safra kesesinin incelenmesi gereken olgularda hasta mutlaka aç olmalıdır.
Alt batın ultrasonu; Hasta idrara sıkışık olmalıdır. Özellikle mesane incelemelerinde, kadınlarda jinekolojik organların, erkekte prostat incelemelerinde hasta mutlaka idrara sıkışık olmalıdır.
Meme ultrasonu; Adet gören hastalarda inceleme zamanı adetin başlangıcından sonraki 7 ile 10. günler arasında olmalıdır.
Doppler ultrasonda damar içerisinde hareket eden kan hücrelerinden yansıyan ses dalgaları prob tarafından toplanarak bilgisayar yardımı ile kan akım yön ve hızlarına göre kodlanarak gerçek zamanlı görüntüler oluşturur. Bu cihazlar ile damarların çapı, diğer dokularla olan ilişkisi, damar duvarının yapısı ve akan kanın debisi, yönü ve hızı hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilir.
Karotis (boyun damarlarının) hastalıkları
Aort (ana atar damar) hastalıkları
Böbrek (renal arter) damar hastalıkları
Bacak atardamarlarının hastalıkları
Kol damarlarının hastalıkları
Derin ven trombozu
Varis ve venöz yetersizlik
Anevrizmalar
Karındaki damarlar aort ve dalları için Doppler ultrason planlanıyor ise ultrasonik ses dalgalarının barsak gazlarını geçemediği için bir gece önceden aç kalınması gerekir. Boyun, kol ve bacakların damar incelemelerinde ise ön hazırlığa ihtiyaç duyulmaz.
İncelemeden önce size kısa bir bilgi verilip, muayene masasına uzanmanız istenir. Daha sonra inceleme yapılacak alana bir jel sürülür. Bu jel suda çözünen ve giysilerinize bulaştığında rahatlıkla yıkanarak temizlenebilir, allerjik olmayan bir maddedir. Hava ses dalgaları için bir duvar görevi görür. Bu sebeble ultrason probu ile inceleme alanı arasına uygulanan jel bu alana hava girmesini engelleyerek daha iyi görüntü alınmasını sağlar. Daha sonra ultrason probu inceleme yapılan vücut bölgesi üzerinde ileri geri gezdirilirken, alınan görüntü değerlendirilir. Bu arada zaman zaman prob bastırılır ve bazen bacak elle biraz sıkılır. Bu damarlardaki akışı test etmek için kullanılan bir yöntemdir, belirgin bir rahatsızlık oluşturmaz. Bacaklarda varis ya da venöz yetersizlik araştırmak için yapılan doppler incelemeleri çoğu kez ayakta yapılır. Doppler inceleme sırasında akım profilini değerlendirmek için sesler duyabilirsiniz. Bunar akım karakterini belirlemek için kullanılır. Alınan görüntüler doktor tarafından değerlendirilerek yorumlanır ve size bir rapor verilir
Ultrason veya renkli Doppler ultrason incelemesinin bilinen, kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi yoktur. İnceleme sırasında X-ışınına maruz kalmazsınız.